Bron: De Morgen

De groei van de bevolking in Vlaanderen komt meer en meer op rekening van nieuwkomers uit het buitenland. In 2006 kwamen 40.042 buitenlanders in Vlaanderen wonen (110 per dag), terwijl 24.385 Vlamingen (67 per dag) verhuisden naar het buitenland. De cijfers staan in een studie van Paul Willems, demograaf bij de Studiedienst van de Vlaamse regering.

Migratiesaldo

Willems bestudeerde de migratiebewegingen in het Vlaamse Gewest van 1997 tot 2006. In 1997 bedroeg het migratiesaldo nog 1.822. Dat betekent dat er 1.822 méér buitenlanders naar Vlaanderen kwamen dan dat er inwoners uit Vlaanderen zich in den vreemde gingen vestigen. Het saldo is in tien jaar tijd meer dan verachtvoudigd tot 15.657. Omdat vooral mensen tussen de 20 en de 40 migreren, en zij vaak jonge kinderen meebrengen, zorgt dit ook voor een verjonging van de bevolking.

Nederlanders op kop

Van de 170 nationaliteiten die in Vlaanderen neerstrijken, vormen de Nederlanders al tien jaar lang de kopgroep. In 2006 groeide hun aantal alweer met 5.939. Marokkanen komen op de tweede plaats, met een aangroei van 2.243. Opvallend is dat de Polen al de derde plaats innemen en zelfs de Turken voorblijven. Een groot deel van de Polen is intussen alweer naar het thuisland teruggekeerd omdat de bouwsector er schreeuwt om nieuwe werkkrachten.

Vlaamse rand verfranst

Volgens Willems blijkt uit zijn onderzoek ook dat de Vlaamse rand rond Brussel snel verfranst. "In de voorbije tien jaar zijn uit het Brusselse Gewest 40.000 mensen naar de Vlaamse Rand verhuisd. Deze cijfers bewijzen dat die instroom van - zonder twijfel voornamelijk Franstalige - Brusselaars een taaldruk meebrengt, die zich ook in de lokale scholen laat voelen."