Staatssecretaris voor Migratie en Begroting Melchior Wathelet (cdH) countert met cijfers de kritiek dat hij een laks asielbeleid zou voeren. Hij geeft in een interview met De Morgen de meest recente cijfers over de regularisatie en het terugkeerbeleid. Tegen het eind van dit jaar verwacht de staatssecretaris dat er niet meer dan 20.000 geregulariseerden zullen zijn.
"In 2009 waren er 17.657 aanvragen voor een regularisatie, in de eerste vijf maanden van 2010 waren er 20.421. Vorig jaar heeft dat geleid tot de regularisatie van 14.830 personen, dit jaar zijn al 8.862 personen geregulariseerd."
De meer expliciete criteria voor regularisatie hebben er volgens hem ook toe geleid dat er minder aanvragen binnenstromen. "In januari waren er nog 5.375 aanvragen tot regularisatie, in mei maar 1.410. De cijfers tonen aan dat ik geen beleid gevoerd heb van open grenzen", zegt Wathelet.
Verder meldt hij dat in de eerste vier maanden van dit jaar reeds 3.010 afgewezen asielzoekers zijn teruggekeerd. "Dat zijn er meer dan in dezelfde periode in 2007, 2008 en 2009", aldus Wathelet.
Met de cijfers wil hij de kritiek counteren dat hij een laks en ondoorzichtig beleid voert. "Wat de oppositie ook moge beweren, wij hebben het migratiebeleid globaal aangepakt. Al die maatregelen zullen ervoor zorgen dat er in de komende tien jaar geen nieuwe regularisatiecampagne nodig zal zijn", luidt het.
Bron: De Morgen