Het NSV had op 7 oktober gehoopt een debat te organiseren in het grote auditorium van de Universiteit Gent op de Blandijnberg. De voorziene sprekers waren Philip Dewinter (VB), Jean-Marie Dedecker (LDD), Mark Demesmaeker (N-VA) en een gepensioneerd professor uit Nederland, Andries Postma.
Progressieve studenten protesteerden tegen dit debat waarop een vertegenwoordiger van een voor racisme veroordeelde partij was uitgenodigd – tot op heden is dit nog nooit gebeurd. Voor hen was een bijkomend argument dat het NSV geen door de universiteit erkende studentenvereniging is. Aan de vooravond van dit debat hadden reeds 3000 studenten een petitie tegen het organiseren ervan ondertekend.
Voor het debat begon, hadden enkele honderden studenten de ingang van het universiteitsgebouw van binnenuit geblokkeerd. Toen Dewinter en enkele bodyguards toch de toegang probeerden te forceren ontstond tumult en raakten tegenbetogers en de NSV-achterban in een gevecht verzeild. Dit kluwen werd door de politie met het waterkanon uiteengedreven. Onder de gewonden was een van de bodyguards van Philip Dewinter; die laatste gaf indirect toe zelf ook geweld gebruikt te hebben.

Een verslag is te lezen op de website van De Standaard