Wij veroordelen sterk de racistisch getinte spreekkoren van een groep supporters van Lierse gericht aan de doelman van Standard, Sinan Bolat als persoon en bij uitbreiding aan de Turken en Moslims van België, bijgevolg ook aan heel de mensheid,  gedurende de voetbalwedstrijd Lierse – Standard Luik van de “Jupiler League” van 4 februari 2012.

Dit onaangename incident, dat niet te rijmen valt met de fundamentele waarden van de sport, zoals daar zijn vriendschap, vrede en broederschap, bedroeft de Turkse gemeenschap van België sterk.

Op het ogenblik dat de 50ste verjaardag van de Turkse immigratie in België dichterbij komt, kunnen we dit soort gedrag ten opzichte van de internationale speler Sinan Bolat die in het bijzonder in Europese Bekerwedstrijden sinds jaren met succes bijdraagt tot het Belgische voetbal en  een voorbeeld is van geslaagde integratie en de trots van de Turkse gemeenschap in België, die al op duurzame wijze geïntegreerd is en waarvan het grootste deel Belgische onderdanen zijn, niet accepteren.

Wij, de verantwoordelijken van de niet-gouvernementele organisaties in België, werken vastberaden voort om een meerwaarde aan de gemeenschap te bieden op politiek, economisch, cultureel, artistiek en sportief vlak. Om deel te nemen aan het sportieve leven, spelen de voetbalploegen die werden opgericht in de Belgische divisies en wij willen niet dat onze jongelui die dromen om op een dag de nieuwe Sinan Bolat, Marouane Fellaini of Romelu Lukaku, etc. te worden, ontgoocheld zijn.

Wij twijfelen er geen enkel moment aan dat de mensen die zich bewust zijn van de noodzaak om te vechten tegen racisme, dat geen plaats mag hebben in de 21ste eeuw, ontgoocheld zijn door deze incidenten. In deze context, rekening houdend met de gevoeligheid van de FIFA and de UEFA ten aanzien van dit onderwerp, vragen wij aan de verantwoordelijken van de club Lierse SK om een stap te doen in de richting van de eliminatie van het racisme op de sportterreinen door hun excuses aan te bieden.

-        Diyanet van Belgïe

-        Unie van Turkse Democraten van Europa (UETD)

-        Belgische Islamfederatie (BİF)

-        Turkse Federatie van België

-        Federatie van Alawietische Verenigingen van België

-        Turkse Unie van België

-        Unie van Turkse Verenigingen (UTV)

-        Hulporganisatie van Emirdag

-        Turkish Lady

-        Vereniging voor het Kemalistisch Gedachtegoed

-        Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen (FZOVL)

-        Artworld Cultuurvereniging

-        Music Club Beringen