Op vrijdag 09 mei 2014 organiseerden Türk Ocagi vzw en FZO-VL een fototentoonstelling over 50 jaar Turkse migratie. In aanwezigheid van onze eregasten Vlaams minister Joke Schauvliege, de consul generaal van Turkije in Antwerpen de heer Kemalettin Eruygur, verschillende gemeenteraadsleden en een volle zaal werd ook het boek ’50 jaar migratie – een terugblik’ gelanceerd en ter herinnering overhandigd aan onze eregasten.

In deze tentoonstelling vertellen de organisatoren het brede verhaal van 50 jaar Turkse aanwezigheid in België. Getuigenissen, illustraties en voorwerpen doen de geschiedenis herleven.

De eerste vieringen vonden eigenlijk al plaats in 2013. Zo hebben de vrijwilligers van Turk Ocagi vzw en FZO-VL de handen in elkaar geslagen op zondag 27 oktober 2013. Met een mooie fotoreportage, tapijtententoonstelling  en verschillende optredens van Turkse artiesten werd de ganse dag mooi ingevuld en hebben de honderden bezoekers duidelijk genoten. De reacties waren super positief. De reacties waren zelfs zo ingrijpend dat de initiatiefnemers niet anders konden dan de activiteit te vervolgen. Zo werden de eerstkomers in de watten gelegd en mochten ze met de jongere generaties hun ervaringen en memoires delen.

Gaandeweg is heel veel fotomateriaal verzameld en vonden de initiatiefnemers het een zonde om hier niks mee te doen. Voor we het wisten hebben we de mooiste foto’s gebundeld en ligt het resultaat vandaag in je handen. Met onze fotobundel is getracht om de 5 decennia Turkse migratie in Gent te vereeuwigen.   

Graag willen wij iedereen, die maar iets heeft bijgedragen, van harte bedanken. Toch voelen wij ons verplicht om enkelen bij naam te benoemen. Ten eerste de tientallen vrijwilligers van Turk Ocagi vzw. Zonder hun maandenlange inzet was dit nooit haalbaar. Wij bedanken Vlaams minister Joke Schauvliege voor de steun en subsidies. En, last but not least, danken we iedereen die heeft bijgedragen, zij hebben beeld, inhoud, geschiedenis en smaak gegeven aan al deze foto’s. Zij zijn ons gemeenschappelijk erfgoed.

Wil je de tentoonstelling ook eens zien?

Dat kan nog tot 30-06-2014 bij Turk Ocagi vzw – Sleepstraat 171 – 9000 GENT.

sfeerbeelden