Eerder deze week werd Adecco op proceduregronden vrijgesproken in een rechtszaak waarin het uitzendkantoor beschuldigd werd van discriminatie. Het stuurde allochtone werkzoekenden niet door naar een reeks bedrijven. De socialistische vakbond ABVV, een van de aanklagers is zo boos over de vrijspraak dat ze beslist hebben vanaf nu de namen bekend te maken van bedrijven waarvan ze weten dat ze discrimineren.

De zaak bij Adecco kwam in 2001 aan het licht toen een ex-werknemer van Adecco naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding stapte. Een gerechtelijk onderzoek wees uit dat minstens in een aantal Adecco-kantoren gegevens werden bijgehouden over de etnische afkomst van werkzoekenden en dat bedrijven die geen allochtone werknemers wensten de code BBB kregen. Die stond voor Bleu, Blanc, Belge, een verwijzing naar het Belgische koeienras Belgisch Blauw-Wit. Volgens Adecco gebeurde alles op vraag van de bedrijven zelf en is de wantoestand sindsdien aangepakt.

Het ABVV stelt dat er een mentaliteitswijziging moet komen, en dat deze uitspraak de uitzendsector en bedrijven groen licht geeft om verder te discrimineren. Daarom gaan ze nu zelf de bedrijven aanklagen. “We hebben jarenlang alle diversiteitscampagnes gesteund. Als de zachte aanpak niet loont, worden we verplicht om voor de harde aanpak te kiezen”, zegt Eddy Van Lancker, federaal secretaris van het ABVV in De Standaard (lees interview).

De vakbond krijgt naar eigen zeggen geregeld klachten binnen over bedrijven die discrimineren, en vaak komen dezelfde bedrijven terug. "De klachten stromen binnen. Zodra allochtone sollicitanten hun naam niet zeggen, mogen ze op gesprek komen. Maar zodra de bedrijven horen dat het allochtonen zijn, komen ze met de gekste redenen om hen te weigeren", zegt Van Lancker.

Ondertussen hebben de werkgeversorganisaties VBO en Unizo al gereageerd: zij zeggen dat dit een schandpaalinitiatief is, dat dit soort situaties beter voor de rechtbank geregeld kan worden omdat de rechtbanken “hun werk doen” (!). Bovendien wijzen ze, in een doorzichtig afleidingsmaneuver, naar racisme van werknemers op de werkvloer. (meer prietpraat op de website van de VRT)

Een rondvraag van De Standaard leert ondertussen dat 2 interimkantoren op 3 al de vraag kregen van bedrijven om geen allochtonen door te sturen. Die kantoren schijnen vast te houden aan een “klant is koning”-beleid, en geven de bedrijven dus waarom ze vragen. (link)