Op zondag 27 oktober 2013 is de activiteit “50 jaar migratie” doorgegaan. Dit was een initiatief van Turk Ocagi vzw en ATEP. Uiteraard heeft FZO-VL de activiteit volop ondersteund.

Het eerste luik van de dag is om 15.00h in de Kelderzaal van De Centrale te Gent van start gegaan. Na de welkomstwoorden van de heer Tuncer Sari, bestuurder Turk Ocagi vzw, en de heer Kemaletin Eruygur, hoofdconsul van Turkije te Antwerpen, hebben de aanwezigen genoten van een zeer geslaagde tapijtententoonstelling uit Bayat (Turkije). Ook werden verschillende werken rond migratie van Nergiz Sahin, Denise De Cauwer, Sevim Ünal, Lutharde D’Hondt, Nevzat Copur, Nimet Civrilli, Adnan Durmaz, Semsettin Edeer, Muharrem Tektas en Özkan Aygun tentoongesteld. Als we afgaan op de reacties van de aanwezigen kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit sterk in de smaak is gevallen. Zonder enige uitzondering heeft iedereen volop genoten.  Ongetwijfeld zullen de lekkere dranken en smaakvolle hapjes tijdens de receptie ook hierbij bijgedragen hebben.

Het avondprogramma is om 18.00h in de Turbinezaal gestart met een fotoreportage waarin van vele Turkse Gentenaars zichzelf hebben herkend.  Om 19.00h werd de avond officieel geopend door de heren Ceylan Kara, voorzitter FZO-VL, en Mathias De Clerck, Eerste Schepen van Gent. Onmiddellijk hierna was het de beurt aan de artiesten om de zaal in stemming te brengen. Ze waren allemaal grandioos: Bulent Gök, De Groep Ibidiklar, Emine Tokail, Faki Edeer, Hakiki Kabakci, Kamil Sayin en Hilde De Clercq. De ambiance zat er vlug in. Tussendoor zijn enkele prominente figuren uit het Gentse bedankt voor hun bijdrage aan de Turkse gemeenschap. Zo zijn Maurice Marechalle en professor Johan Vande Walle in de bloemetjes gezet. Ook aan de educatieve luik is gedacht. Zo heeft de heer Ahmet Urfali, als historicus, een uiteenzetting gegeven over migratie bij de Turken over gans de wereld. Kortom een geslaagde avond.

In 2014 staan nog veel activiteiten rond 50 jaar migratie op de agenda. Als FZO-VL zijn wij bovendien partner in een groot partnerschap binnen het Gentse. Wordt dus alvast vervolgd.

sfeerbeelden kelderzaal

sfeerbeelden turbinezaal