Banner FZO-VL

 

Voorwoord

 

Beste vrienden en sympathisanten, beste leden

afgewerkte foto.jpgZoals beloofd voor de zomervakantie, hervatten we de goede gewoonte van de nieuwsbrief. Het is meteen een vrij gevuld nummer geworden. Nu iedereen terug is uit vakantie, komen de activiteiten terug op gang.

Dat merken jullie in jullie eigen verenigingen, waar de najaarsactiviteiten al gestart zijn of druk gepland worden. Dat merken zeker de moslims onder ons – die we bij deze een gelukkige ramadan toewensen – voor wie deze tijd van het jaar aanleiding is tot gezellige en inspirerende bijeenkomsten. Verder in deze nieuwsbrief vinden jullie alvast een overzicht van de activiteiten waarvan wij op de hoogte zijn.

Ook buiten FZO-VL gonst het terug van bedrijvigheid. Het aanbod aan vormingen, workshops en trainingen is te groot om op te noemen. Daarnaast zijn er terug een aantal oproepen voor subsidies en projecten. We proberen in deze nieuwsbrief de interessantste en belangrijkste bijeen te brengen.

Nu de kantoren van FZO-VL na de grootse viering van ons tienjarig bestaan (verslag verder in deze nieuwsbrief) en een welverdiende vakantie terug op volle toeren draaien, komen hier elke dag nieuwe aankondigingen binnen. Sommige evenementen of aankondigingen van de maand september zullen daarom deze nieuwsbrief niet meer halen. Ga daarom ook regelmatig een kijkje nemen op onze website.

www.fzovl.be is helemaal vernieuwd, om jullie nog beter van dienst te zijn. Vanaf nu vinden jullie op de website in een oogopslag de activiteitenkalender, de nieuwste vacatures van het Work-Up programma en aankondigingen van bevriende organisaties. Eens je een gebruikersnaam en paswoord hebt aangevraagd (klik hier), krijg je toegang tot het ledengedeelte waar we de recentste subsidiemogelijkheden aankondigen. Met die gebruikersnaam kan je bovendien je eigen activiteiten aankondigen op onze website. Reden genoeg dus om eens tot hier te surfen!

 

 

Verslag 10 Jaar FZO-VL

 

DSC_1033.JPGOp 21 Juni 2008 vierde FZO-VL haar tienjarig bestaan. Ter opening verwelkomde mede-oprichter Mohamed Kabbar de meer dan honderd aanwezigen. De door hem uitgesproken wens dat zij allen van de avond zouden genieten, werd meer dan bewaarheid.

Na een korte film die in vogelvlucht de evolutie van FZO-VL schetste, nam de Gentse burgemeester Daniël Termont met plezier het woord. Hij benadrukte het Gentse engagement voor een multiculturele samenleving en wees op de beleidsinspanningen die het stadsbestuur voor dat doel levert. Zonder te ontkennen dat samenleven in diversiteit niet vanzelfsprekend is – en dat het stadsbestuur ingrijpende maantregelen treft – beklemtoonde de speech vooral zijn vertrouwen in het tolerante karakter van de stad.

Vlaams minister Bert Anciaux bleef niet achter bij deze hooggestemde idealen. Hij haalde de onderdrukking waar hij als Vlaming onder lijdt aan om zijn engagement voor een multicultureel, tolerant Vlaanderen te staven. Hij wees op zijn eigen inzet als minister van Cultuur om het verenigingsleven eventueel zelfs via quota tot een waarachtige weerspiegeling te maken van de diverse Vlaamse bevolking. Tot slot maakte hij zijn plannen bekend om in Antwerpen een centrum voor Marokkaanse cultuur, in Brussel een centrum voor Afrikaanse cultuur en in Genk of Gent een centrum voor Turkse cultuur op te richten.

Alvorens terug te blikken op het tienjarige bestaan van FZO-VL herbevestigde voorzitter Ceylan Kara het welkomstwoord van Mohamed Kabbar ten overstaan van de aanwezige gemeenteraadsleden en schepenen, de voorzitters van de verenigingen en alle andere aanwezigen. De terugblik bewees vooral dat FZO-VL een lerende organisatie is, die er bij eventuele moeilijkheden steeds op vooruit is gegaan. Op tien jaar tijd is de Federatie, dankzij haar ledenbestand, uitgegroeid tot een hoofdrolspeler in het allochtoon verenigingsleven. Voorzitter Kara bedankte dan ook alle leden voor hun onvermoeibare inzet voor “een samenleving waar wij allen volwaardige burgers zijn.”

Klik hier voor het volledige verslag. Klik hier voor de foto's

 

 

Activiteiten en Aanbod

tentkopie.jpg

Interculturele tent

 

Van 9 tot 11 september is iedereen hartelijk uitgenodigd in de Interculturele tent die ter gelegenheid van de islamitische vasten of Ramadan op de Gentse Vrijdagmarkt staat.

Vanaf 20u bent u hier welkom om het verbreken van de vasten mee te maken. De verschillende organiserende verenigingen en FZO-VL bieden u niet alleen een maaltijd aan, maar hebben ook voor verschillende randactiviteiten gezorgd. Er kan aan Ebru-schilderen worden gedaan en er is een tekenwedstrijd. U kan een tekening van Marokkaanse Henna laten aanbrengen en van Turkse zoetigheden genieten. Sema (draaiende derwisjen) geven het beste van zichzelf, en het geheel wordt opgeluisterd met live-muziek. Dit alles is gratis.

 

Studietoelagen voor kleuters en scholieren

 

Vanaf vrijdag 15 augustus kunnen ouders voor de eerste keer een toelage voor het lager of kleuteronderwijs aanvragen. Voor kleuters komt die gemiddeld neer op zo’n 80 euro, voor het lager onderwijs wordt dat 116 euro. Nieuw is ook dat je nu een aanvraag per gezin indient en zo niet meer voor elk kind een aparte aanvraag moet indienen.

Enkele vrijwilligers van verenigingen van FZO-VL vzw volgden in het voorjaar reeds een vorming over de nieuwe toelagen en de aanvraagprocedure. Al deze verenigingen beschikken ook over een elektronische kaartlezer om hun leden bij te staan bij een eventuele aanvraag. Wil je als vereniging ook jou leden informeren over de nieuwe schooltoelagen en hen aanzetten om –indien mogelijk- een aanvraag in te dienen? We bekijken samen hoe we dit op maat van jouw vereniging kunnen uitwerken. Contact FZO-VL vzw: Tine Devaere: 09/ 235 26 33

 

 

Activiteiten van Leden

 

19 september: Krea

Pancho (Akdogan Mehmet) nodigt u uit op de vernissage van de internationale expositie Tangents. Nieuw werk van meer dan 20 kunstenaars uit België, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Noord-Afrika en Latijns-Amerika is op dit uitzonderlijke evenement samengebracht. Op de vernissage kan u met verschillende van de kunstenaars kennismaken

Vanaf 19:00 bent u welkom in de Kortrijksepoortstraat 49A te Gent. Meer info op het nummer 0475/22 75 75 of hier.

27 september: Association of Cameroonians in Ghent

Eerder op de dag, om 16u bent u van harte welkom op de plechtige inhuldiging van het ACG-secretariaat in de Brusselsesteenweg 357, 9050 Ledeberg. Dit verenigingslokaal wordt geopend in het bijzijn van een aantal vooraanstaande figuren uit het Gentse. Het vervult ons met grote trots om de Gentse Burgemeester Daniël Termont, de Ambassadeur van Kameroen Evina Abe en de voorzitter van de Federatie van Zelforganisaties Ceylan Kara,  het woord te geven.  We verwelkomen u graag om samen met ons te genieten van dit officieel openingsmoment, waarna we u graag uitnodigen voor een hapje en een drankje! De inkom is gratis.

’s Avonds vanaf 21u hopen we u talrijk te mogen verwelkomen op de Kameroen Makossa Night in het Van Crombrugghegebouw in het Godshuishammeke 20, 9000 Gent. Tijdens deze culturele avond nodigen wij u graag uit om te genieten van de rijke Kameroenese culinaire traditie, traditionele Kameroenese volksmuziek, dans en Makossa-muziek. De avond wordt feestelijk ingezet met ritmische choreografieën en comedy gebracht door de Cameroonian Community in Antwerp. Later op de avond treedt Longue Longue live op samen met zijn muzikanten en dansers. Met een bezetting van vijf muzikanten en dansers sluiten ze de avond in echte Makossa-stijl af. De nacht wordt ingegaan met een swingend spektakel gepresenteerd door Japhet de Bruxelles en DJ Maliano. De Makossa night gaat door in het Van Crombrugghegebouw, Godshuishammeke 2 9000 Gent

Inkom voorverkoop: 10€ kassa: 15€

Alle info vindt u ook hier.

 

Activiteiten en aankondigingen van derden

 

De Koning Boudewijnstichting zoekt vrouwelijke leidersfiguren van buitenlandse origine. De Vlaamse overheid wenst een denktank op te richten om de toekomst van gelijke kansen in Vlaanderen mee vorm te geven. Geïnteresseerden vinden meer info op onze website of op het nummer 02-549 02 14. Kandidaturen worden verwacht voor 30 september.

Vormingplus biedt dit najaar weer een veelheid aan opleidingen aan. Het aanbod gaat van vormingen in verband met de opvoeding van pubers over computertrainingen en opleiding in fondsenwerving tot cursussen die specifiek zijn op vrijwilligers. Zeker de moeite waard dus om eens beter naar hun aanbod te gaan kijken. Je kan op hun websites een uitgebreid overzicht van cursussen rond Gent en in het Waasland, Brussel en West-Vlaanderen (Oostende-Westhoek, Kortrijk en Brugge) doorzoeken.

11 september: Opleidingsbeurs Tracé Brussel. Sint-Gorikshallen, 1000 Brussel. Van 13:30 tot 16:30. Meer info op de websites van FZO-VL (klik hier) en van Tracé Brussel, of via het nummer 02/412 02 85

22 september: Infodag rond uitwisselingen voor kaders van migrantenorganisaties. Georganiseerd door het Europees vormingsinstituut Ryckevelde in Brugge. U kan de volledige folder hier downloaden.

15 oktober: REC – Workshop radio-maken. Meer info op onze website.