banner FZO-VL


Woord VoorafBeste leden, vrienden en sympathisanten,


In dit nummer
FZO-VL op interculturele jobbeurs Kif Kif
Barack Obama president - Standpunt
Agora-Platform
Activiteiten van FZO-VL
Activiteiten van leden
Activiteiten van derden
Aankondigingen - Actuele subsidies

In de vorige aflevering van deze nieuwsbrief voorspelden we dat de maand oktober in het teken zou staan van migratie, onder andere omdat de beleidsverklaring van premier Yves Leterme een hoofdstuk migratie zou bevatten. Niet onbegrijpelijk stond die beleidsverklaring uiteindelijk in het teken van de financiële crisis en de verschillende reddingsoperaties die de regering op dat moment ondernam, waardoor het hoofdstuk migratie op de achtergrond was verdwenen.
Aan de vooravond van de beleidsverklaring was weliswaar nog een beetje tijd gevonden om de discussie over het migratiebeleid aan te snijden, maar dat leidde tot niets: in de beleidsverklaring werd nauwelijks over migratie, laat staan de veelbeloofde geïntegreerde aanpak, gerept. Tegenover de 'humanitaire' eisen van de Waalse christen-democraten (cdH) en socialisten (PS), onder andere hun pleidooi voor een soepele regularisatie, bleven de liberale partijen (VLD en MR) vasthouden aan het idee dat vooral economische migratie in het belang van het gastland gestimuleerd moet worden - hoogopgeleiden aantrekken, mensen naar België halen om knelpuntberoepen in te vullen, ...  Toen de liberale partijen het gehele arbeidsmarktbeleid aan migratie wouden koppelen, weigerden de andere Franstalige partijen verder te onderhandelen.
Geen twee dagen later schreef minister van migratie Annemie Turtelboom (VLD) een opiniestuk in de Standaard om mee te delen dat de Franstalige partijen op die manier een achterhoedegevecht hadden geleverd. Op de Europese top, daags na Yves Letermes beleidsverklaring, keurden de Europese regeringsleiders namelijk een beleid goed dat geheel in de lijn van de liberale eisen ligt. Zoals aangekondigd (zie de vorige nieuwsbrief) wordt het makkelijker om migranten kortlopende verblijfsvergunningen te geven in functie van de Europese arbeidsmarkt. Dat betekent dat het verblijf van migranten meer afhankelijk wordt van hun economisch nut dan van de bovengenoemde 'humanitaire' criteria.
Sinds het voorlezen van de beleidsverklaring en deze Europese top is pijnlijk gebleken dat migranten bij de eerste slachtoffers van de financiële crisis zijn. In de voorbije maanden zijn 6000 uitzendkrachten afgedankt - migranten zijn traditioneel zeer sterk vertegenwoordigd in de uitzendsector. Blijkt bovendien dat, nu de economische motor begint te sputteren, ook hoogopgeleide migranten in de klappen delen: in de afgelopen periode van hoogconjunctuur werden migranten als laatsten aangenomen, waardoor ze nu makkelijk als eersten worden afgedankt (zie hier en hier).
Deze trends vragen om een beleid dat de economische problemen van migranten aanpakt. Alleen lijkt minister Turtelboom zich tot nu toe te verbergen achter een Europees beleid dat de belangen van de migranten ondergeschikt maakt aan de economische belangen van de lidstaten.FZO-VL op interculturele jobbeurs Kif Kif
 Valerie op de jobbeursVrijdag 31 oktober was FZO-VL aanwezig op de interculturele jobbeurs van Kif Kif. Het werd een succes! Honderden - vaak hooggeschoolde – werkzoekenden kwamen een kijkje nemen in de Bijloke, op zoek naar een job. Samen met Rachida Achabar (Internationaal Comité) en Siham Benmammar (Minderhedenforum) ontvingen we mensen aan onze stand van Work Up.

Dit project wordt gedragen door verschillende federaties; het Minderhedenforum ondersteunt de activeringsconsulenten in verschillende regio’s in Vlaanderen, waaronder Gent en Sint-Niklaas. Activeringsconsulenten begeleiden allochtone werkzoekenden naar werk of een opleiding, op een heel laagdrempelige manier.
Tientallen werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in begeleiding bij hun zoektocht naar werk kwamen een praatje maken aan onze stand. Het werd een interessante namiddag, vol ontmoetingen met mensen met veel talent en potentieel.
Na een kennismaking hielpen we hen op weg of maakten we een afspraak voor een begeleidingsgesprek met de activeringsconsulente in Gent. Kon je er vrijdag niet bij zijn, maar heb je nog vragen over tewerkstelling of wil je begeleiding bij je zoektocht naar werk, contacteer me dan gerust!
Valerie Demaecker, activeringsconsulente FZO-VL - valerie.demaecker@fzovl.be
De foto's van de jobbeurs vind je hier.
Overwinning Barack Obama - Standpunt minderhedenforum


De verpletterende overwinning van Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ook voor etnisch-culturele minderheden in ons land een opsteker van formaat. Dat een zoon van een migrant het zo ver kan schoppen in 's werelds machtigste land smaakt ook voor de migranten en hun nakomelingen in België als een symbolische overwinning. Dat Obama de zware taak wacht om te bewijzen dat hij dit massale vertrouwen waard was, kan de pret niet bederven.

De klinkende overwinning van Obama in de VS contrasteert des te bitterder met het debat enkele weken geleden in de Vlaamse media. Naar aanleiding van de aanstelling van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam, was de hamvraag of ook Vlaanderen klaar was voor een allochtone burgemeester. Het leek in elk geval nog verre toekomstmuziek. Het is ook nog steeds wachten op een eerste Vlaamse minister van allochtone origine.
Dit is geen toeval. Dit contrast zegt iets over de manier waarop Vlaanderen met zijn etnisch-culturele minderheden omgaat. Onze samenleving slaagt er nog steeds niet in om de talenten van etnisch-culturele minderheden tot op de hoogste niveaus te benutten. Het mantra 'alleen competenties tellen' geldt alleen zolang minderheden hun ambities temperen.
Nu Obama verkozen is, klinken de felicitaties en bewondering alom. Hopelijk zet het mensen ook aan het denken. Want er lopen ontelbare kleine en grotere Obama's rond in Vlaanderen. Of ze het even ver schoppen als hun voorganger in de VS, hangt voor een groot stuk af van de kansen die deze samenleving hen biedt.

Overgenomen van: www.minderhedenforum.be
Agora-Platform

Op zaterdag 22 november 2008 is het AGORA-platform aan zijn derde editie toe. Jaarlijks organiseert AGORA minimaal één platform, een open conferentie waarop iedereen die zich in de doelstellingen van het netwerk herkent, mee kan discussiëren over de toekomstige werking en oriëntatie. Dit jaar staan op het programma:
Aansluitend: Halal/Vegetarisch buffet
Meer info en inschrijven hier

Waar? Het Perspectief, Henleykaai 83 9000 Gent.


Eigen activiteiten

30 november: Interlitratour

FZO-VL, 4 Vlaamse cultuurfondsen (Davidsfonds, Masereelfonds, Vermeylenfonds, Willemsfonds), een literaire vereniging en 7 migrantenorganisaties brengen op zondag 30 november een wereld van verhalen naar Brussel tijdens de tweede editie van het intercultureel, literair parcours. Maak kennis met Roemeense, Sloveense, Koerdische, Afrikaanse, Brusselse, Latijns-Amerikaanse en Vlaamse auteurs. Ontdek poëzie en ander werk van nieuwe en oude Belgen.
Meer info: Klik hier


Activiteiten van leden


7 november: Flux

Sira Karaoke Segesi. Meer info:
Klik hier

8 november: Basi Bo Moko
Soirée dansante: Meer info:
Klik hier

9 november:  ADI/Actie voor internationale ontwikkeling
Folkloristisch wereldfestival. Meer info:
Klik hier

10 november: Galerij Krea
Vernissage Hedendaagse Russische Kunst. Meer info:
Klik hier

10 november: Rocky Gym
Openingsreceptie lokaal. Meer info: Klik hier

21 november: Les Meufs i.s.m. LDC De Thuishaven
Multicultureel ontbijt, 9u.  Reservatie gewenst - 09/224 23 91

Elke zaterdag: Mariam vzw
Schaken voor kinderen vanaf 7 jaar. Meer info:
Klik hier


Activiteiten van anderen

Fotowedstrijd SoCiuS

Al driemaal ging SoCiuS op zoek naar die foto's die het best de rijke waaier van activiteiten uit de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk weergeven. Tot en met 16 november 2008 wil SoCiuS opnieuw het beste beeldmateriaal over de sector verzamelen. Nieuw voor deze vierde editie is dat je ook met een videoreportage naar de prijzenpot kan meedingen. De eerste prijs is een videocamera ter waarde van 250 €. Lees meer op onze website

8 november: Informatiemoment Mekkagericht begraven
10:30, Stedelijke bibliotheek Zwijnaarde, Heerweg-Zuid 22, Zwijnaarde.

11 november: 37e Vrouwendag

Meer info:
Klik hier

13 november: Planeet Gent: tientallen workshops voor anderstalige nieuwkomers uit de Gentse secundaire onthaalklassen.
Meer info:
Klik hier.
13 - 23 november: Week van de smaak
Meer info:
Klik hier

15 november: De Sloep: Avant-Première on the road.
Meer info:
Klik hier
15 november: een stART voor ieder die met kunst bezig is.
Meer info:
Klik hier

21 november: De verenigde verenigingen
Verenigingen en overheid. Goed gestemd? Programma en info: Klik hier

22 november: AGORA-platform
"Samen besturen? Naar een (in)spraakmakend beleid." Meer info:
Klik hier

3 december: Cultuur, Jeugd en Sport ontmoet de integratiesector
Meer info:
Klik hier

5 december: Slotevenement Europees jaar van de interculturele dialoog
Meer info:
Klik hier


Aankondigingen - Actuele subsidies


SOBSI vzw (Somalisch- Belgische sociale integratie vzw) is een Gentse vereniging die sportieve en culturele activiteiten organiseert. Zij streven ernaar om via deze activiteiten uitwisseling te stimuleren tussen verschillende gemeenschappen. De vereniging wil eveneens de Somalische gemeenschap in Gent versterken zodat deze als volwaardige Gentenaars kunnen leven in hun stad. Ook de “jonge” Gentenaars!
Begeleiders met een grote portie enthousiasme zijn een noodzaak om alles in goede banen te leiden! Daarom is SOBSI op zoek naar jou! Wil jij als vrijwilliger wat van je tijd investeren in dit waardevol project? Wil je mee aan de wieg staan van dit project en het helpen vorm geven binnen een multicultureel kader? Heb je zelf al wat ervaring in het werken met kinderen en jongeren? Aarzel dan niet om contact op te nemen!
Contact: Abdirashid Issa Noah: 0498/ 83 64 03
sobsi@representative.com
Meer info: Klik hierInternationale culturele initiatieven voor jongeren

De subsidie bedraagt 75 procent van de reiskosten, tot een maximum van 2.600 euro voor verenigingen en 780 euro voor jongeren. Het minimaal te subsidiëren bedrag per aanvraag moet 260 euro bedragen.
De eerstkomende aanvraagronde eindigt op 15 januari. Meer info: Klik hier


Internationale humanitaire jeugdprojecten

De subsidiëring van humanitaire projecten heeft tot doel de solidariteit met de jeugd in door rampspoed getroffen gebied te bevorderen. De maximale toelage per jaar en per vereniging bedraagt 15.600 euro. Aanvragen voor 1 februari.
Meer info: Klik hier